Meniu lateral stanga

Cancerul la copii si tineri

Ascultaţi-vă inima. Se poate întâmpla. Dacă se întâmplă, suntem aici ca să  va ajutăm.

Duceţi copilul la toate controalele medicale periodice. Cereţi doctorului să vă explice pas cu pas cum decurge examenul medical.

În timpul acestor controale, asiguraţi-vă că se face o examinare abdominală minuţioasă, cu o atenţie deosebită acordată glandelor suprarenale (în apropierea rinichilor). Medicul ar trebui să verifice ochii copilului. El ar trebui să vă întrebe dacă aţi observat la copil oboseală, vomă, sângerări, vanătăi sau schimbări de comportament. Între controalele medicale periodice, orice semne sau simptome neobişnuite (greaţă, umflături, vedere dublă, împleticeală, sângerări nazale, ameţeală, nervozitate, dificultăţi de respiraţie etc.) pentru care nu există cauze aparente trebuie să fie investigate.

Cancerul la copii este rar întâlnit. Este puţin probabil ca fiul sau fiica dumneavoastră să aibă cancer. Totuşi, ca părinţi, trebuie să ştiţi care sunt simptomele cancerului la copii.
Fiţi atenţi la schimbările bruşte, persistente, ale sănătăţii sau comportamentului copilului descrise mai sus. Întrucât majoritatea  simptomelor de cancer pot fi atribuite şi unor afecţiuni benigne, diagnosticarea cancerului poate fi un proces îndelungat.

Trebuie să aveţi încredere în instinctul dumneavoastră şi să lucraţi în echipă cu doctorul, folosind ceea ce ştiţi dumneavoastră despre copil şi de cunoştinţele medicale ale doctorului pentru a apăra sănătatea copilului dumneavoastră.

Cel mai probabil, copilul dumneavoastră nu se va îmbolnăvi de cancer; probabilitatea ca un copil să se îmbolnăvească de cancer înainte de a împlini 19 ani este de aproximativ 1 la 330. Dar cancerul este a doua cauză a mortalităţii infantile, depăşit doar de accidente.

Aşa cum vă aşezaţi copilul într-un scaun special în maşină sau îi puneţi centura de siguranţă, la fel cum vă învăţaţi copilul să se joace în siguranţă, la fel cum vă supravegheaţi copilul ca să nu se rănească, tot aşa este recomandabil să urmăriţi dacă nu cumva se manifestă semne ale cancerului.

Acest text este scris de părinţii acelor “1 din 330”. Sperăm ca tot ceea ce am învăţat trecând prin experienţa diagnosticării cu cancer a copiilor noştri îi va ajuta pe alţi părinţi ai unor copii cu cancer să obţină prompt tratamentul necesar. Cancerul la copii progresează rapid. Un diagnostic rapid măreşte mult şansele copilului de a supravieţui şi de a trăi o viaţă lungă. Cu tratamentul adecvat, majoritatea copiilor diagnosticaţi cu cancer se vindecă.

Ca părinte, trebuie să observaţi simptomele de cancer. Pediatrul dumneavoastră este, probabil, un medic foarte bun, dar pediatrii sunt ocupaţi, ei nu vă cunosc copilul la fel de bine ca dumneavoastră şi este posibil să nu fi pus niciodată un diagnostic de cancer la copii. Trebuie să aveţi încredere în intuiţie când simţiţi că este ceva în neregulă cu copilul dumneavoastră, chiar dacă medicul interpretează iniţial simptomele ca indicând o boală a copilăriei comună. Medicul poate avea dreptate, dar trebuie să vă asiguraţi că se fac anumite analize şi teste pentru a se exclude cancerul.

Mai 2021