Asociația P.A.V.E.L. a oferit încă din primul an de înființare suport psiho-emoțional pentru copiii/tinerii cu afecțiuni oncologice și familiile lor în trei spitale cu secții de oncologie și hematologie pediatrică: Spitalul Clinic de Copii Marie Curie, Institutul Clinic Fundeni și Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București. Dacă în anul 2008, existau 120 de beneficiari copii/tineri ai acestor servicii, până în prezent numărul lor a crescut la aproximativ 600.

În confruntarea cu un diagnostic dificil, copiii și părinți se găsesc împreună într–o situație critică pe care cu greu reușesc să o gestioneze. Copiii sunt izolați de grupul de prieteni, nu mai pot merge la grădiniță sau la școală, simt durere, agitație și nervozitate. Părinții sunt afectați cel puțin în aceeași măsură. Sprijinul psihologic este foarte important din perspectiva răspunsului la tratament, susținând recuperarea fizică, emoțională și facilitând o atitudine pozitivă în acceptarea schimbărilor provocate de boală. Fiind foarte bine cunoscută relația foarte strânsă dintre copil și părinte, putem spune că orice schimbare pozitivă observată la părinte se va propaga ulterior către copil și invers.

Problemele abordate în cadrul ședințelor de consiliere psihologică sunt: distorsiunile cognitive; fricile, îndoiala de sine, nesiguranța; atacul de panică, furia; plictiseala, relațiile problematice, conflicte relaționale (încăpățânare, lipsa comunicării); dificultăți în a zâmbi și a râde; formarea de false credințe (concluzii pripite, interpretarea greșită a situațiilor); respingerea regulilor și al unui program stabilit; stabilirea unui timp pentru relaxare și petrecere a timpului liber pentru detensionare; lipsa responsabilității și a asumării; refuzul tratamentului sau a unor investigații; confruntarea cu o problemă dificilă; alimentația deficitară în legume, fructe; depresia, riscul de suicid; începerea școlii în contextul diagnosticului și a pandemiei de covid; necesitatea testării înainte de fiecare internare și fricile legate de posibilitatea infectării și a necesității opririi tratamentului.

Obiective propuse în urma intervenției psihologice la copii:
•    complianța la tratament, gestionarea durerii, detensionarea;
•   dezvoltarea abilităților de identificare și management al principalelor emoții negative responsabile de cele mai frecvente comportamente problematice ale copiilor: frica, furia, tristețea, atât de prezente în timpul spitalizării dar și în viața de zi cu zi;
•   dezvoltarea unor abilități sociale: de a iniția și menține o relație interumană; de a împărți obiecte și resurse în vederea cooperării în activități de grup; abilitatea de negociere și management al conflictului, în vederea prevenirii/diminuării comportamentelor agresive;
•    construirea unei imagini de sine completă, cu conștientizarea resurselor și provocărilor personale;
•    vor învăța să râdă, să zâmbească;
•    vor învăța beneficiile regulilor și al unui program zilnic;
•    vor învăța despre respectul pentru sine și pentru cei din jur;
•    dobândirea autocunoașterii și construirea unei imagini pozitive despre sine;
•  dobândirea abilității de relaxare; comunicarea și relaționarea interpersonală; controlul stresului; prevenirea accidentelor  și a comportamentelor cu risc pentru sănătate; prevenirea atitudinii negative față de sine și viață; îmbunătățirea relațiilor familiale – în special cele cu părintele însoțitor; dezvoltarea personală; prevenirea conflictelor interpersonale, a dezadaptării sociale și a situațiilor de criză.

Consilierea psihologică îi ajută pe oameni să gestioneze și să răspundă emoțiilor mixte cu privire la provocările vieții. Solicitarea ajutorului este importantă și atunci când sentimentele afectează capacitatea de a face față vieții zilnice. Se pot învăța modalități de a face față diagnosticului de cancer, de a gestiona mai bine schimbările apărute, depresia, anxietatea și reacțiile adverse ale tratamentului, cum ar fi durerea și oboseala.

Iulie 2021