Meniu lateral stanga

CODUL EUROPEAN CONTRA CANCERULUI

Sfaturi pentru toara lumea

Anumite tipuri de cancer pot fi evitate şi starea generală de sănătate îmbunătăţită dacă adoptaţi un stil de viaţă sănătos:

- Nu fumati. Fumători, lăsaţi-vă cât mai repede posibil şi nu fumaţi în prezenţa altora. Dacă nu fumaţi nu încercaţi aceasta.
- Dacă consumaţi alcool, bere, vin sau spirtoase, moderaţi-vă consumul la maxim doua pahare pe zi daca sunteti barbat si un pahar pe zi, daca sunteti femeie.
- Creşteti cantitatea zilnică consumată de legume şi fructe prospete, de cinci ori pe zi. Mâncaţi frecvent cereale cu conţinut mare de fibre.  Limitaţi consumul de alimente cu conţinut de grăsimi animale.
- Evitaţi să deveniţi supraponderali.
- Faceţi mişcare si exerciţii fizice zilnic.
- Nu vă expuneţi excesiv la soare şi evitaţi arsurile solare în special în copilărie.
- Aplicaţi reguli stricte care au drept scop prevenirea expunerii la orice substanţe care cauzează cancer.
- Respectaţi toate instrucţiunile de protejare a sănătăţii şi securitate referitoare la substanţe care pot cauza cancer.
- Respectati recomandarile pentru protectia impotriva iradierilor.
- Exista programe de sanatate publica care ar putea sa previna dezvoltarea cancerului sau sa creasca probabilitatea de vindecare a acestuia.
- Faceţi regulat testul citologic daca aveti peste 25 de ani. Participaţi la programele de control organizate pentru depistarea cancerului de col uterin.
- Verificaţi-vă sânii în mod regulat. Participaţi la programele organizate de control mamografic dacă aveţi peste 50 de ani.
- Daca aveti peste 50 de ani, faceti regulat controlul cailor digestive.
- Participati la programul de vaccinare contra infectiei cu virusul hepatitei B
- Mergeţi la doctor dacă aveţi un nodul, o rană care nu se vindecă (chiar şi în gură), o aluniţă care îşi schimbă forma, mărimea sau culoarea, sau o sângerare anormală.
- Mergeţi la doctor dacă aveţi probleme care persistă, cum ar fi tuse persistentă, răguşeală  persistentă, modificări ale tranzitului intestinal sau urinar sau pierderi mari în greutate care sunt inexplicabile.

Multe tipuri de cancer pot fi vindecate dacă sunt depistate în fază timpurie.
Acest studiu a fost sprijinit de programul Europa Impotriva Cancerului al Comunitatii Europene.

Iulie 2021