Meniu lateral stanga

Cancerele pe creier sunt responsabile pentru 15% din cancerele la copii. Simptomele depind de localizarea tumorii. Întrucât creierul controlează învăţarea, memoria, simţurile (auz, văz, miros, gust, pipăit), emoţiile, muşchii, organele şi vasele de sânge, simptomele variază. Cum copiii mici deseori nu se plâng de aceste simptome, părinţii trebuie să se bazeze pe observaţiile lor pentru a constata semnele şi simptomele.

Tumorile pe creier se tratează cu operaţie, raze şi chemoterapie. În funcţie de tipul tumorii şi de promptitudinea diagnosticului, rata de supravieţuire timp de cinci ani este de 40-80%.

Semne şi simptome
    Frison în absenţa febrei ridicate.
    Privire fixă, mişcări repetitive automate.
    Vomă persistentă fără vreo cauză cunoscută, greaţă.
    Slăbiciune progresivă sau pierderea progresivă a abilităţilor; gât înclinat, strabism.
    Probleme de mers şi de echilibru.
    Pubertate precoce; întârzieri de creştere.
    Apnee în somn.
    Probleme de vedere.
    Durere de cap, mai ales dacă îl trezeşte pe copil din somn sau se manifestă dimineaţa devreme
    Durere, mai ales durere de spate, care ar trebui luată în serios la un copil.
    Schimbări de personalitate, nervozitate.
    Sete excesivă şi urinare excesivă (rareori, dacă tumora apasă glanda pituitară).

Aşa cum se întâmplă cu majoritatea cancerelor la copii, simptomele tumorilor pe creier sunt difuze şi provocatoare de confuzii, fiind deseori atribuite unor viruşi, probleme neurologice sau chiar probleme emoţionale. Mulţi dintre părinţii copiilor diagnosticaţi cu tumori pe creier vorbesc despre variaţiuni ale simptomelor enumerate mai sus, simptome care nu aveau cauze aparente şi care au persistat câteva luni înainte ca pediatrul să ceară efectuarea testelor prin care se diagnostichează o tumoră pe creier.
Părinţii copiilor cu tumori pe creier îi sfătuiesc pe alţi părinţi să aibă încredere în presimţirile şi instinctul lor. Când simţiţi că fiul sau fiica dumneavoastră nu este aşa cum era, duceţi copilul la medic. Persistenţa simptomelor este, de asemenea, importantă.

Dacă, în general, se recomandă ca, în cazul în care constataţi vreunul din simptomele de mai sus, se recomandă să aşteptaţi înainte de a vă duce copilul la medic, dacă aceste simptome persistă, mergeţi la doctor. Dacă este nevoie, insistaţi să se facă analizele menţionate mai sus, chiar dacă medicul nu este de acord.
Uneori, un profesor de-al copilului poate observa o schimbare de comportament sau de performanţă; luaţi în serios profesorii. Oftalmologii sunt uneori specialiştii care diagnostichează corect o tumoră pe creier, deci se recomandă un consult când apar probleme de vedere.
În cazul în care copilul dumneavoastră este un bebeluş, singurul simptom pe care l-ar putea manifesta este creşterea prea rapidă. Întrucât craniul unui bebeluş poate creşte pentru a face loc unei mase suplimentare (tumoră), copilul poate avea capul mărit.

Ce să faceţi

Duceţi copilul la medic. Medicul ar trebui să asculte cu atenţie descrierea semnelor pe care le-aţi constatat la copil şi a comportamentului copilului şi ar trebui să vă pună întrebări pertinente. Dacă simptomele ridică suspiciuni serioase, trebuie efectuate un test de vedere şi alte analize. Tumora probabil că nu se simte. Medicul ar trebui să ceară efectuarea următoarelor teste:
    RMN;
    Tomografie.
Ambele teste sunt scumpe şi, prin urmare, probabil că medicul nu le va cere până când nu exclude toate celelalte posibilităţi. Ca părinte, este posibil să trebuiască să insistaţi ca ele să fie efectuate. Orice tumoră pe creier va apărea la RMN; unele tumori nu apar la tomografie.

Mai 2021