Meniu lateral stanga

Cancere osoase

Osteosarcomul şi sarcomul Ewing sunt afecţiunile maligne osoase cel mai des întâlnite la copii. Osteosarcomul, cel mai răspândit dintre cele două tipuri, apare de obicei în oase şi în
jurul genunchiului; sarcomul Ewing poate afecta oasele pelviene,  coapsele,  braţele  superioare  sau  coastele. Cancerele osoase apar cel mai des la vârste între 10 şi 20 de ani şi sunt responsabile  pentru  aproximativ  6% din  toate tipurile de cancer la copii.

Semne şi simptome
    Dureri ale unui os.
    Umflare sau întărire a unei zone din jurul unui os sau al unei
încheieturi.
    Probleme la efectuarea unor mişcări normale.
    Oase slabe, care se rup uşor.
    Oboseală, febră, pierdere de greutate, anemie.

Durerea de oase este cel mai comun simptom. Uneori se poate simţi o umflătură pe os sau tumora va afecta mişcările normale. Se întâmplă deseori ca un copil să se rănească în timp ce se joacă, iar durerea persistă mult timp după ce rana ar fi trebuit să se vindece. Prin urmare, presupunând că s-a produs o fractură, părinţii duc copilul la medic iar radiografia arată o tumoră osoasă.

Ce să faceţi
Duceţi copilul la medic. Medicul trebuie să facă o examinare completă a copilului şi să ceară următoarele teste:
    analize de sânge;
    radiografii.

Sângele este testat pentru fosfatoză alcalină. O mare cantitate de fosfatoză alcalină se găseşte în sânge atunci când celulele care formează ţesutul osos sunt foarte active, cum este cazul la copii sau adolescenţi în creştere, sau atunci când un os rupt se vindecă, ori în cazul unui cancer osos. Acest test nu este un indicator sigur al unui cancer osos, dar un rezultat pozitiv garantează că vor urma alte teste. Dacă medicul crede că examinarea, testele de sânge şi radiografiile indică un cancer osos, el va trimite copilul la un oncolog ortoped. Oncologul va face o biopsie pentru a analiza celulele la microscop şi este posibil să ceară o tomografie sau un RMN. Aproximativ 25% din cancerele osoase s-au extins deja până la momentul diagnosticării, de obicei la plămâni.

Cancerul osos se tratează prin operaţie pentru începărtarea tumorii, combinată cu chemoterapie. Prognoza depinde de localizarea tumorii şi de problema dacă s-a răspândit sau nu; rata generală de supravieţuire timp de cinci ani în cazul cancerelor osoase la copii este de 70%..

August 2019