Meniu lateral stanga

Leucemia este un cancer al măduvei, miezul spongios al oaselor care produce celulele sângelui. Este responsabilă pentru aproximativ 35% din toate cancerele la copii; aproximativ 1 din 1000 de copii este diagnosticat cu leucemie înainte de a împlini 19 ani, deşi aceasta este mai des întâlnită la copiii mai mici de 10 ani. În cazul leucemiei, celulele albe anormale se divid incontrolabil şi obstrucţionează celulele normale în fluxul sanguin. Celulele albe anormale nu sunt mature şi, prin urmare, nu îşi pot îndeplini funcţia de luptă împotriva infecţiilor.

Aceste celule obstrucţionează celulele albe sănătoase, ca şi celulele roşii care duc oxigen în corp şi plateletele care cauzează coagularea sângelui.

Leucemia se tratează cu chemoterapie combinată şi uneori cu radioterapie. Rata de supravieţuire timp de cinci ani pentru copiii diagnosticaţi cu leucemie şi trataţi este de aproximativ 70%.

Sângele este testat pentru fosfatoză alcalină. O mare cantitate de fosfatoză alcalină se găseşte în sânge atunci când celulele care formează ţesutul osos sunt foarte active, cum este cazul la copii sau adolescenţi în creştere, sau atunci când un os rupt se vindecă, ori în cazul unui cancer osos. Acest test nu este un indicator sigur al unui cancer osos, dar un rezultat pozitiv garantează că vor urma alte teste.

Dacă medicul crede că examinarea, testele de sânge şi radiografiile indică un cancer osos, el va trimite copilul la un oncolog ortoped. Oncologul va face o biopsie pentru a analiza celulele la microscop şi este posibil să ceară o tomografie sau un RMN. Aproximativ 25% din cancerele osoase s-au extins deja până la momentul diagnosticării, de obicei la plămâni.

Semne şi simptome
    letargie, slăbiciune, paloare, ameţeală
    dureri de spate, picioare şi încheieturi, dureri de cap, probleme la stat în picioare sau mers
    vânătăi care apar prea uşor, sângerări neobişnuite, sângerări frecvente ale nasului, sângerări ale gingiilor, petechii (puncte roşii pe piele)
    infecţii repetate, frecvente
    febră care durează mai multe zile
    lipsa poftei de mâncare, pierdere de greutate
    ganglioni limfatici umflaţi, stomac balonat sau dur, ficat sau splină umflate
    transporaţie nocturnă
    nervozitate

Un copil in primele stadii ale leucemiei poate prezenta unele sau toate simptomele de mai sus. Aceleaşi simptome sunt atribuite şi gripei; acest fapt face ca diagnosticul să fie extrem de dificil. Părinţii copiilor bolnavi de leucemie vă pot spune despre cele mai diferite moduri în care a fost pus diagnosticul. Dar cei mai mulţi părinţi îşi amintesc că în săptămânile dinainte de a fi diagnosticat copilul lor era mai obosit decât de obicei. Un copil cu leucemie poate avea probleme în a-şi continua activităţile la nivelul normal şi poate să nu aibă energia de a face nici măcar activităţile lor preferate. Mulţi părinţi spun că înainte de a fi diagnosticat cu leucemie copilul lor a avut o infecţie sau o gripă care nu s-au mai vindecat.

Rememorând, părinţii realizează că, de fapt, copilul a avut şi altele dintre simptomele de mai sus. Mulţi părinţi relatează că au avut sentimentul că “nu este ceva în regulă“ cu copilul lor: ştiau că nu este bine ceva, dar nu puteau să spună ce anume.

Ce să faceţi
Duceţi copilul la medic.

Medicul trebuie:
    să controleze dacă nu sunt mărite ficatul, splina sau ganglioni limfatici.
    sa ia sânge pentru analize complete (CBC, cu test diferenţial).

Analiza sângelui este crucială pentru diagnostic. O analiză de sânge este destul de ieftină şi trebuie să insistaţi să fie făcută dacă aţi citit lista de mai sus a simptomelor şi simţiţi că fiul sau fiica dumneavoastră ar putea avea leucemie. Dacă medicul dumneavoastră nu vă dă trimitere pentru o analiză a sângelui, mergeţi la alt medic.

Nu aşteptţi: leucemia avansează rapid şi trebuie tratată cât mai repede.

Analiza sângelui unui copil cu anatomie va arăta, cel mai probabil:

    Un număr mai mic de celule roşii (hemoglobină scăzută);
    Posibil, limfoblaşti (celule leucemice, globule albe imature);
    Platelete scăzute;
    Nivel scăzut de celule albe normale;
    Limfocite crescute.

Nu uitati că aproximativ 10% dintre pacienţii cu leucemie au analize normale de sânge în momentul diagnosticării. Pentru a confirma leucemia, este nevoie de o analiză a măduvei.

Decembrie 2019