Meniu lateral stanga

Limfoamele sunt infiltraţii de celule maligne în sistemul limfatic. Sistemul limfatic include ganglionii cu care mulţi părinţi sunt familiarizaţi, localizaţi în gât, sub axile şi în zona inghinală. Aceşti noduli sunt doar o componentă a sistemului limfatic, fiind conectaţi unii cu alţii şi cu splina, timusul şi părţi din amigdale, stomac şi intestinul subţire. Odată ce o malignitate apare într-o parte a sistemului limfatic, deseori ea se răspândeşte rapid în restul sistemului.

Limfoamele sunt clasificate în Hodgkin şi non-Hodgkin. Acestea se diferenţiază după tipul celulelor. Ele au simptome similare cum ar fi umflături nedureroase ale ganglionilor limfatici, febră şi oboseală. Limfoamele non-Hodgkin sunt mai des întâlnite şi sunt de cel puţin 15 tipuri diferite. Hodgkin apare în general la indivizi cu vârste între 15 şi 40 de ani, în timp ce non-Hodgkin apare în general la indivizi între 30 şi 70 de ani.

În prezent, limfoamele Hodgkin se tratează mai bine decât cele non-Hodgkin. Rata de vindecare variază în funcţie de tipul bolii.

Semne şi simptome
    Ganglioni limfatici umflaţi, în special la gât, sub axile sau în   zona inghinală.
    Umflarea feţei.
    Slăbiciune, oboseală.
    Transpiraţie, mai ales noaptea.
    Febră inexplicabilă.
    Pierdere de greutate inexplicabilă.Durere abdominală sau balonare
    Durere.
    Dificultăţi de respiraţie, tuse ocazională, uneori dificultăţi la înghiţire.

În cele mai multe cazuri de limfom non-Hodgkin se constată o umflare nedureroasă, dură, a ganglionilor limfatici de la gât, de sub axilă sau din regiunea inghinală. Întrucât pot fi afectate âi zone extraganglionare, se pot manifesta şi alte simptome mai puţin specifice. Afectarea tractului gastrointestinal duce la dureri abdominale, icter, diaree, sângerări gastrointestinale şi constipaţie. Dacă sutn afectate splina sau ficatul, acestea sunt mărite. Dacă este afectată măduva osoasă, se manifestă neutropenie, oboseală, sângerări sau apar frecvent vânătăi.

Ce să faceţi
Duceţi copilul la doctor, care va face o examinare atentă a copilului şi va cere următoarele analize:
    Hemogramă completă (CBC);
    Radiografie a toracelui.

În acest stadiu, la mulţi copii se va diagnostica o altă maladie benignă. În cele mai multe cazuri, medicilor le ia ceva timp să excludă multe alte boli, în special boli ale plămânilor şi leucemie.
În cazul în care testele iniţiale confirmă suspiciunile de limfom, medicul vă poate trimite la un hematology /oncolog pediatru, care poate să facă o biopsie a ganglionului sau a tumorii pentru a confirma tipul de limfom. De asemenea, poate fi cerută o puncţie medulară şi o tomografie, posibil şi alte teste, în funcţie de situaţia individuală a copilului.
Limfoamele se tratează de obicei cu o combinaţie de chemoterapie, raze şi /sau transplant de măduvă. Rata de vindecare variază mult în funcţie de tipul de limfom şi de evoluţia bolii.

August 2019