Meniu lateral stanga

Neuroblastomul este un cancer al sistemului nervos simpatic. Este responsabil pentru 5%-7% din toate cancerele la copii; aproximativ 1 din 6000 de copii este diagnosticat cu neuroblastom înainte de a împlini 5 ani. Neuroblastomul este o tumoră solidă, malignă, care se manifestă ca un nodul sau o excrescenţă în abdomen sau în jurul coloanei vertebrale.

Tratamentul este determinat de numeroşi factori, incluzând stadiul bolii şi vârsta copilului. Neuroblastomul există deseori încă de la naştere dar cel mai des este diagnosticat mult mai târziu, când copilul începe să manifeste simptomele bolii. Vârsta medie la diagnosticare este de doi ani. Aproximativ 25% dintre copiii diagnosticaţi cu neuroblastom au mai puţin de un an. Acest grup de vârstă are cea mai bună prognoză, cu o rată de vindecare de 90%. Nu se ştie încî de ce copiii sub un an au şanse mult mai mari.

Semne şi simptome
    Nodul sau excrescenţă în abdomen, piept, gât sau pelvis.
    Pierderea poftei de mâncare, ameţeală, pierdere în greutate, dureri de stomac, constipaţie, dificultăţi la urinare.
    Schimbări la ochi: cearcăne, o pleoapă căzută, pupilă care nu se contractă, probleme de vedere.
    Durere în piept, dificultăţi la respiraţie, tuse persistentă.
    Durere sau amorţeală a extremităţilor inferioare, şchiopătat, incapacitate de a sta în picioare, îmăiedicare.
    Dureri ale oaselor, febră, nervozitate.
    Dureri de spate (durerile de spate nu sunt normale la copii).
Cele mai multe tumori maligne solide, cum sunt neuroblastoamele, provoacă umflare sau durere. Simptomele neuroblastomului variază pentru că localizarea tumorii determină simptomele pe care le observă părinţii.

Majoritatea neuroblastoamelor se găsesc în abdomen. Părinţii pot simţi o umflătură sau o excrescenţă în timp ce îşi îmbracă sau îşi spală copilul.

O tumoră în abdomen îl poate face pe copil să se simtă balonat, poate provoca dureri de stomac, pierderea poftei de mâncare, constipaţie şi dificultăţi la urinare. Alte localizări principale pot include capul/gâtul sau pieptul.
Tumorile localizate în cap sau gât se pot prezenta ca o excrescenţă. Copilul poate avea cearcăne, asemănătoare cu nişte vânătăi în jurul ochilor, o pleoapă care care sau o pupilă care nu se contractă.
Tumorile în piept pot provoca dureri, dificultăţi de respiraţie sau tuse persistentă.
Tumorile care cresc la coloana vertebrală pot provoca dureri, amorţeala extremităţilor interioare, constipaţie şi urinare cu dificultate.

Simptomele apar uneori cu caracteristici mai puţin specifice, cum ar fi pierdere în greutate, febră sau alte senzaţii vagi de rău şi, prin urmare, orice semn neobişnuit sau simptom pentru care nu există cauze aparente trebuie să fie investigat.

În majoritatea cazurilor, câbd s-a pus diagnosticul, neuroblastomul s-a împrăştiat deja în afara locului de origine. Acest lucru poate provoca uneori simptome ca dureri de oase, febră, nervozitate, transpiraţie şi tensiune ridicată.

Ce să faceţi

Duceţi copilul la medic. Medicul trebuie:
    să verifice dacă există o excrescenţă anormală;
    să facă o analiză a urinei.
 Neuroblastomul secretă aproape totdeauna substanţe chimice care sunt eliminate prin urină. Aceste substanţe se găsesc în mod normal în urină, dar au niveluri mai ridicate la 95% dintre copiii diagnosticaţi cu neuroblastom. Colectarea urinei timp de 24 de ore se face pentru a detecta aceste niveluri anormale.

Dacă se suspectează un neuroblastom, se vor face alte teste, între care radiografii, ecografie abdominală, tomografie a capului, pieptului şi abdomenului, analiză completă a sângelui, teste ale sângelui care indică funcţionarea ficatului şi a rinichilor, IBG scan, ecografie a măduvei şi puncţie medulară.

Octombrie 2019