Doriti sa-i ajutati pe copiii bolnavi si dispuneti de cateva ore libere pe saptamana? Veniti alaturi de echipa PAVEL si, nu numai ca va veti dezvolta profesional, dar mai ales va veti simti util si implinit sufleteste!

'Orice om are o menire în viata... un har unic sau un talent special pe care îl poate darui celorlalti. Atunci când acest talent unic fuzioneaza cu serviciul adus celorlalti, noi experimentam o stare de extaz spiritual, care este scopul suprem, mai presus de orice.'
Khalil Gibran, 'Profetul'

A fi voluntar în spital

A fi voluntar în spital înseamnă a te dedica unor copii și tineri care se luptă pentru viață, înseamnă să participi alături de ei și familiile lor la viața în spital, să relaționezi cu oameni noi și cu un mediu de viață nou cum ar fi spitalul sau clinicile de investigații medicale. Voluntarii sunt de multe ori ajutoarele specialiștilor în activități de consiliere sau asistență socială, terapie ocupațională sau organizarea de evenimente în beneficiul copiilor bolnavi de cancer.
    Voluntariatul reprezintă o perioadă nouă în care oameni de diferite vârste și ocupații iau atitudine pentru o persoană vulnerabilă sau un grup vulnerabil. De asemenea, voluntarul care activează într-o asociație de pacienți ia parte la un lucru măreț, realizat din dedicație și pasiune.
    Voluntarul din spitale se joacă cu cei mici, citește povești la patul de spital, comunică cu aparținătorii despre nevoi și neliniști, face lobby pentru strângerea de fonduri pentru un anumit copil sau prezintă un proiect unei companii care este gata să doteze o secție de spital cu un echipament medical important pentru tratamentul copiilor sau tinerilor cu afecțiuni oncologice.
    Conform legislației românești în vigoare, voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie iniţiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o recompensă financiară sau materială. Activitatea de voluntariat este reglementată în România prin Legea nr. 78 din 24 iunie 2014.
    Voluntariatul în cadrul Asociației P.A.V.E.L., o asociație a părinților cu copii bolnavi de cancer este o activitate motivată de consimţământul liber al persoanei care dorește să voluntarieze și nu de dorinţa unui câștig financiar sau material sau de presiuni externe de natură socială, economică sau politică.
    Voluntariatul în spital este un act uman care implică responsabilitate, angajament, solidaritate, cunoștințe pentru o viață independentă. Încă din perioada spitalizării și tratamentului oncologic, specialiștii și voluntarii constituie un suport pentru viața din afara spitalului: accesare servicii publice, orientare socio-profesională, orientare școlară sau consiliere vocațională, facilități fiscale, petrecerea timpului liber, relațiile cu prietenii și comportamente în societate.
    O persoană care a experimentat o boală oncologică și a început o viata nouă din punct de vedere social are nevoie de repere pentru reintegrarea socială. Un voluntar de spital are calități diverse și se poate specializa în varii domenii. Voluntarii lucrează cu membrii unei echipe pluridisciplinare și învață practici utile pentru pacienți și aparținători atât pe perioada spitalizării cât și pentru viața în comunitate, în societate.
    Un coordonator de voluntari este un formator, un mentor și un îndrumător. Atribuțiile unui coordonator au la bază următoarele elemente:  nevoia de voluntari a programelor şi proiectelor derulate de organizaţie și strategia organizaţiei în domeniul voluntariatului în strânsă legătură cu nevoile grupului țintă.
    Coordonatorul organizează și coordonează activităţile de voluntariat din cadrul organizaţiei și colaborează permanent cu managerii de programe și proiecte în dezvoltarea activităţilor de voluntariat. În colaborare cu coordonatorii de programe stabileşte sarcinile pentru fiecare voluntar, verifică referinţele sau recomandările voluntarilor și participă la recrutarea, intervievarea şi selectarea voluntarilor.
    Coordonatorul de voluntari propune, planifică şi organizează programele de orientare şi instruire a noilor voluntari, asigurând procesul de monitorizare şi evaluare a voluntarilor, în baza informaţiilor furnizate de coordonatorii de proiecte.
    Voluntarii care lucrează cu adolescenți și copii în spitale, precum și cu aparținătorii acestora, provin din medii diferite și au diferite ocupații. Voluntarii unei asociații de pacienți pot fi elevi, studenți, profesioniști din domeniul de afaceri, psihologi, juriști sau asitenți sociali. Acești voluntari pot fi și foști pacienți sau membrii ai familiei unui copil sau adolescent cu boală oncologică.
    Un voluntar al Asociației P.A.V.E.L. poate menţine legătura cu pacienții care au finalizat tratamentul și au reînceput viața în comunitate, fie ca elev/student, fie ca profesionist sau anteprenor. Experiența în voluntariat a coordonatorului de voluntari reprezintă un avantaj în formarea și orientarea altor voluntari în sprijinul unor adolescenți sau tineri, care la rândul lor pot deveni voluntari.
    Un voluntar trebuie să prezinte foarte bune abilități interpersonale și de networking; abilități de organizare și coordonare; dinamism, spirit de echipă, proactivitate, creativitate, carismă. O persoană ajutată de un voluntar, pe baza propriului exemplu, poate ajunge mai târziu voluntar în spital sau voluntar al unei asociații de pacienți.
    Voluntari pot fi toate persoanele care doresc să desfășoare o activitate în interesul comunității și a persoanelor aflate în nevoie, indiferent de rasă, culoare, vârstă, sex sau orientare sexuală, convingeri politice sau religioase, deficiențe fizice, stare civilă, situație economică sau orice altă situație. Voluntariatul este cu şi despre oameni. Voluntariatul poate oferi experiențe deosebite în drumul de formare ca cetățean, ca viitor profesionist și om cu adevărate valori. Noi valori sunt promovate în comunitate – solidaritate, întrajutorare, demnitate umană, etc.
    Voluntariatul este un factor important în crearea unei piețe europene competitive a muncii și, totodată, în dezvoltarea educației și formării profesionale, precum și pentru creșterea solidarității sociale într-o societate dată.
    Voluntariatul e recunoscut, promovat și practicat ca un model comportamental dezirabil la nivel comunitar, iar copiii, tinerii și aparținătorii acestora au nevoie de aceste modele pentru a reîncepe o viață nouă.
Mihai Benchea
Coordonator voluntari

Bibliografie:
Legea Voluntariatului în România - actualizată - Legea nr. 78 din 24 iunie 2014, publicată în Monitorul Oficial nr. 469 din 26 iunie 2014;
Voluntariat cu efect - Ghid pentru măsurarea efectelor și impactului voluntariatului asupra organizației gazdă - Federația Volum, Aprilie 2016.

Noiembrie 2019