Asociația P.A.V.E.L. (Primind Ajutor, Viața Este Luminoasă) este asociația părinților care au copii bolnavi de cancer, leucemii si anemii grave inregistrată la 10 mai 1996. Este o organizatie caritabila, nonprofit  si nonguvernamentala.

Fondată de părinți ai caror copii au trecut prin astfel de boli, asociația mobilizează coeziunea socială și instituțională pentru apararea drepturilor pacienților bolnavi de cancer și este promotor pentru acțiuni de responsabilizare și empatie socială, comunitară, individuală sau instituțională.

Mesajul Doamnei Olga Cridland,

președinta Asociației P.A.V.E.L. (Primind Ajutor, Viața Este Luminoasă):

La început nu au fost cuvintele. La început a fost frică, durere, confuzie și lipsă de informații. Într-adevăr, boala aceasta este una rară, nu auzisem de ea. Mai mult, și medicii parcă vorbeau într-un altfel de cod, de limbaj. Am descoperit, apoi, că este și curabil, contrar temerilor mele firești de părinte. Fiul meu este în viață, sănătos și pentru că eu am fost un părinte responsabil, iar el și-a găsit puterea de a lupta.

Am cunoscut și eu frica aceea pe care o știu toți părinții, dar nu am paralizat, am rămas și mai atentă, grijulie, iubitoare și sensibilă la fiecare modificare de puls a copilului meu. Am permis ca dragostea să învingă cancerul, alături de medici, familie și alte persoane pe care le-am descoperit atunci când a fost nevoie

Dragă mămico, din inimă îți doresc să fii sănătoasă, curajoasă, puternică, perseverentă, răbdătoare și să ți se împlinească dorința cea mai importantă : copilul tău să se facă bine cât mai curând, iar cei dragi să fie sănătoși și să trăiască mulți ani fericiți. Îți doresc ca toate aceste încercări să fie uitate !

Draga mea, cu orice chip merită să îți păstrezi speranța și încrederea într-un viitor mai bun și să-i faci și pe cei dragi să simtă și să acționeze la fel. Să-ți păstrezi zâmbetul pe buze, astfel încât copilul tău să simtă că totul e bine. Mereu să te rogi la Bunul Dumnezeu pentru însănătoșirea copilului tău, cât și a celorlați copii bolnavi, să te rogi și pentru părinți, pentru cei care se îngrijesc de copii, pentru binele întregii familii, dar și al tău ! Fără ajutorul lui Dumnezeu am fi atât de neajutorați !...

Fii răbdătoare și miloasă cu alții care trec prin suferință, încurajează-i, ascultă-i, sfătuiește-i, ajută-i când poți ! Nu vorbi în fața copilului tău și nici a altor copii despre fricile tale, despre supărarea ta și cu atât mai puțin despre încercările lor... Vei vedea că, încetul cu încetul, gândind pozitiv, acționând pozitiv, toată starea de rău se va îndepărta atât de tine și de copilul tău, cât și de alții.

Copilul are nevoie, pe lângă medicamente, îngrijire și mâncare sănătoasă, și de mângâieri, îmbrățișări, vorbe calde, dragoste, cântece, povești, jocuri. La fel și tu și restul familiei. Aveți grijă unii de alții ! Fiecare moment petrecut împreună în familie este unic, irepetabil, important ! Nu risipiți aceste momente cu nimicuri ! Evită certurile și reproșurile în familie. Nu fac bine nimănui, mai ales copiilor.

Dacă ai mai mulți copii, amintește-ți că cei rămași acasă au nevoie de mângâiere și dragoste în plus. De cele mai multe ori nu înțeleg bine ce se întâmplă și sunt speriați. Și să nu uiți să îi mulțumești Bunului Dumnezeu pentru familia pe care o ai și pentru toate momentele bune din viață. Dumnezeu să vă ajute să treceți cu bine de încercările voastre !

Cu mult drag,

Olga Cridland, mama unui copil supraviețuitor

Iulie 2021